19 Aralık 2011 Pazartesi

Merak etmişimdir...



Acaba deniz kızı denen şey sadece;
''un ufak irdelenmemiş, inanılması kolay olan efsanelerden biri midir diye?''Ya sahiden bir gerçeklik ararsak?Bir denizci uydurmasından da ötelere gidersek? Belirli bir mutasyon sonucu soyları değişime uğramışsa, veyahut diğer kutsal varlıklar gibi sadece istedikleri zaman kendilerini gösteriyorlarsa?

Dün akşam konumuz buydu bir nevi. Deniz kızlarının denizcilere söyledikleri şarkıları tahmin etmeye çalıştık ve evet neyin kafasını yaşıyorduk bilinmez ama tek bilinir olan öyle şarkılar söylüyorlar(mış) ki; denizcileri büyülemekle kalmıyor, işlerinden alıkoyuyorlarmış ve güverteden denize yuvarlanmalarına hatta gemilerinin batmasına bile sebebiyet verebiliyorlarmış. Bu yoldan gidersek belki de bir nevi denizci azraili diyebiliriz kızlarımıza .. Andersen masallarındaki kadar saf değillermiş üstelik, yani insanların denizin dibinde yaşayamadıklarını bilmemezlik etmiyorlarmış, direk ölüme çağrış! Bir korku...
Bir arkadaş; gemicilerin çapkınlarından tutup işi kıyıda bıraktıkları hatunlarının beddualarına kadar sardırdı.Tabi bu kadar efsane bir kadın kıskançlığından , korkutmasından çıkmamalı diye düşündük. Diğer hikayelere bakacak olursak(daha iyimser) deniz kızları boğulma tehlikesi geçiren erkekleri kurtaran iyi kalpli deniz canlıları olarak betimlenmiştir.Fakat bu iyi kalplilik bile erkekleri suyun altında yaşamaya çağırmalarından başlıyor.
Bu kadar saçmalıktan sonra bu kez başlanıyor araştırmaya... Birden fazla şey okuduktan sonra; genel kanıya tek bir bulgu yakınlaşıyor, beliriyor ve inandırıyor..

Bakın işin aslı neymiş?


''Bu yarı insan yarı balık vücutlu insansıların efsaneleri M.Ö. 5000 yılına kadar dayanır. Genel bir kanı ise, bu efsanelerin oluşumunda, deniz ineklerinin büyük etkisi olduğudur. Bu teoriyi destekleyecek bir örnek olarak, Christopher Columbus'un yeni dünyaya olan yolculuğu sırasında deniz kızları gördüğünü, ama çok çirkin olduklarını ve daha cazip olmalarını beklediğini söylemesi verilebilir. Deniz inekleri gibi büyük vücutlu deniz memelilerinin kolları, yavrularını bir beşikte gibi taşıyabilmeleri için evrim geçirmiş ve insan kollarına benzemiştir. Denizcilerin bu deniz memelilerini görüp doğa üstü yaratıklar olduklarını düşünmeleri oldukça mümkündür. Geleneksel deniz kızı betimlemelerindeki, akan uzun saçların ise, deniz ineklerinin okyanus yüzeyine yakın yerlerde yüzerlerken kafalarına dolanan yosunların verdiği uzun saçlı görüntüsünden kaynaklandığı düşünülmektedir. Deniz kızı gördüğünü iddia edenlerin verdiği ortak bilgiler de yosun renkleriyle ve deniz ineklerinin özellikleriyle oldukça uygundur. Deniz kızlarını konuşmayan, yeşil, siyah, kahve rengi veya sarı saçlı, balık kuyruklu, genelde okyanuslarda ve bazen de nehirlerde yüzen doğa üstü insansılar olarak tanımlarlar.''

2 yorum: